Hva funker egentlig for huden ?

08.11.2014
Sveinn Stefansson

Hva er best?

Alle vil vel ha den perfekte huden, silkeglatt og elastisk med en sunn glød. Men hva er egentlig det beste for huden, er det de dyreste kremene man finner i butikken eller er det bare å spise sunt?

Før vi prøver å finne metoder for hudforbedring kan det være lurt å se på årsakene for usunn, skadet og kvisete hud. Hvorfor får vi kviser, hvorfor har vi ringer rundt øynene og hvorfor er huden tørr eller rynkete? Det kan vær alt i fra forurensing til sykdommer, her nedenfor er noen av årsakene nevnt.

  • UV-stråling
  • Forurensing
  • Genetisk aldring
  • Røyk
  • Kosthold
  • Alkohol
  • Stress
  • Sykdommer

Som vi ser her ovenfor så er det mye vi kan unngå for å forebygge skadet og uren hud, hvis man undersøker litt så er det mye lettere for hver og enkelt å vite litt mer nøyaktig hva som skal til.

UV-Stråling

Der finnes 4 forskjellige UV-stråler men kun to av de kan påvirke huden vår, UVA og UVB stråler. UVB-strålene er kortbølgete stråler som gir solforbrenning og skader i det øverste hudlaget, den gir også økt produksjon av melanin og opptak av D vitamin. Det er først og fremst denne som gjør huden solbrent, men etter soling kan den gi økt beskyttelse mot senere UVB stråling. UVA-strålene derimot er langbølgete stråler så trenger inn i det dypere hudlaget og ødelegger elastisiteten som resulterer i tidligere aldring av huden, rynker og skjemmende pigmentflekker. Det ska mer til for at UVA-strålene forårsaker solbrenthet i forhold til UVB så det er derfor viktig å bruke solkrem uansett hvor mye man tror man tåler solens stråler. I motsetning til UVB-strålene så trenger UVA-strålene igjennom skydekket så man blir ennå mer utsatt for de, så det kan være en god ide å bruke hudkremer og sminke som inneholder UV beskyttelse.

Forurensing

Forurensing påvirker også huden og forskning viser at det er 22% større risiko for høyere hyperpigmentering og rynker i byområder i forhold til landlige omgivelser. I likhet med UV-stråling så hemmer forurensing produksjonen av kollagen i huden, med andre ord skader elastisiteten i huden. Forskjellen på UV-stråling og forurensing er at man kun blir utsatt for stråling fra sol eller solarium imens man utsettes for forurensing overalt både dag og natt. Løsningen på dette er å rense huden godt med gode rensekremer og kosthold med mye antioksidanter.

Genetisk aldring

Genetisk aldring utgjør ca 10% av hudens aldring imens miljø står for 80-90%, hovedsaklig UV-stråling. Fra man fyller 30 år begynner kroppen å miste 1% kollagen i året, det er da aldringsprosessen begynner å synes. Når kvinner kommer i overgangsalderen slutter kroppen å produsere østrogen, det fører til et stort tap av kollagen og dermed mister huden sin fylde og spenst.

Røyk

Røyking fører til flere og dypere rynker, grovere og tørr hud og dårlig lukt fra hud. Det som skjer i kroppen ved røyking er at hudens fine blodkar trekker seg sammen og dermed blir næringstilførselen i huden dårligere. Hudens evne til å reparere skadede celler er avhenginge av hudens næringstilstand, som igjen er avhengig av blodtilførselen. Som resten av cellene i kroppen så får hudens celler sitt surstoff og næringsstoffer med blodet. Den beste løsningen da er å slutte, det er ALDRI for sent å slutte!

Kosthold

Det er mye innen mat man kan minimere hvis man har problemer med uren hud. Det er noen grupper med mat som kan forverre huden, disse er sukker, meieriprodukter og rødt kjøtt. Sukker bidrar med at huden eldes raskere, mister sin elastisitet og fasthet og forsterker rynker og linjer. Meieriprodukter som inneholder mye mettet fett kan øke nivået av omega-6 i kroppen som igjen kan føre til ubalanse mellom omega-6 og omega-3 fettsyrene. En ubalanse kan føre til inflammasjon og mer akne. Rødt kjøtt kan føre til økning av testosteronnivået i kroppen og folk som er følsomme for dette har større sannsynlighet for å få kviser. Testosteron øker produksjon av hudceller som igjen kan føre til blokkering av porene og mer akne. Viktig å være obs på hva man spiser og hvordan huden reagerer på visse typer mat.

Alkohol

Alkoholinntak dehydrerer huden og dehydrering fører til tørr hud og flere rynker. Den tynner ut huden og fører til at pigmenflekker, blodkar og andre ting blir mye synligere. I tillegg tapper alkoholen kroppen for C-vitamin. Norske helsemyndigheter anbefaler at menn bør ikke jevnlig drikke mer enn 5 alkoholenheter de dagene man drikker eller 13 per uke, og kvinner bør ikke drikke mer enn 3,5 alkoholenheter de dagene man drikker eller 8 per uke. En alkoholenhet defineres som 0,33 liter med 4,5% alkohol. Det beste for huden er nok å redusere det ennå mer og i beste fall unngå det helt.

Stress

Stressreaksjoner er normale fysiske responser som settes i gang når vi føler oss truet, som i første omgang skal hjelpe oss å overleve. Når reaksjonen virker som den skal, øker pulsen og vi puster raskere. Kroppen har et stresshormon som kalles kortisol, dette hormonet frigjør glukose i muskulaturen og i leveren. Når dette skjer vil blodårene trekke seg sammen og blodtilførselen føres vekk fra fordøyelsesorganer og ut til viktige muskelgrupper for å gi kroppen ekstra energi. Men dersom stresset blir kronisk, svekkes immunforsvaret i stedet. Forskning har blant annet vist at stress og fysiske plager går hånd i hånd. Stress rammer også huden, i en stresset situasjon får huden for lite oksygen og næringsstoffer. Dette kan føre til kviser, tidlig aldring og tap av elastisiteten. Med trening kan man faktisk senke kortisolnivåene i opptil to døgn, så trening kan være en løsning i en stressende hverdag. Men man må være obs på at treningen må passe til hver og enkelt, hvis ikke så kan den virke mer stressende og øke dermed produskjonen av hormonet kortisol.

Sykdommer

Sykdommer kan forårsake problemer med huden, alt i fra vanlige til sjeldne sykdommer. Det beste er å gå til legen å sjekke hvis du har mistanke om en sykdom.

Mirakelkuren

Det er naivt å tro at en enkel liten krem eller det å spise en spesiell matvare skal på et mirakuløst vis perfeksjonere kropp og hud, en god kombinasjon av hudprodukter, trening og godt kosthold er kansje den beste løsningen hvis man vil oppnå en fin og frisk hud og kropp. Den enkle løsningen er ikke alltid den beste, der finnes ikke noen mirakelkremer som fikser alt eller et kosthold som fikser alt. Å finne en god balanse mellom disse 3 magiske metodene som består av kosthold, hudprodukter og trening vil man oppnå en finere hud og ikke minst en sunn livsstil.